Torsdagens blogginlägg i Alingsås Tidning

Det börjar närma sig iGod. I morgon klockan 19:00 smäller det i Missionskyrkan. Vi kommer att ha en helkväll med ungdomsgudstjänst, iFika och musikcafé med bandet JTR.

Jag ser alltid mycket fram emot iGod-kvällarna som vi anordnar två gånger per termin. Det är mycket arbete, att hålla gudstjänst, konsert, fika, kökspersonal, möblering, bön och affischer i huvudet samtidigt. Men belöningen är så mycket större. För dig som aldrig varit på ett ungdomsmöte kanske följande är svårt att föreställa sig. För dig som aldrig satt din fot i en kyrka eller som är helt emot allt vad kristen tro är, det jag skriver om måste vara helkonstigt.

Men jag vill berätta om hur fantastiskt det är att stå i en kyrksal full med tonåringar. Att stå i en kyrksal full med tonåringar som står upp och lovsjunger Gud ger mig behagliga rysningar i hela kroppen. Att få vara med och se unga människor ta steg närmare Jesus, närmare en personlig tro på den Gud som räddat mitt liv. Det är överväldigande underbart.

Det är en fin känsla att vi kan samla mellan 200 och 300 ungdomar från Alingsås och Vårgårda med omnejd som har en längtan efter Jesus. Tyvärr speglar inte antalet ungdomar på sådana här samlingar antalet ungdomar i kyrkornas ordinarie tonårsarbete. Det är svårare och svårare att dra ungdomar till kyrkan. Det blir svårare och svårare att nå ut med budskapet om Jesus till barn och unga i vårt land.

Utbudet av sysselsättningar en fredagskväll är ganska stort för en 15-åring idag. Och att hänga i kyrkan kommer inte i första hand för alla. Vi har sett många ungdomar, jag skickar ut över 80 sms varje vecka där jag informerar om vad vi hittar på i Missionskyrkan på fredag, passera in och ut ur våra dörrar.

Frågan för kyrkorna blir ofta hur man får dem att stanna kvar. Hur skapar vi en trygg miljö för dessa ungdomar? Hur fixar vi helgalna, roliga aktiviteter som gör att de vill komma? Hur sköna måste vi som ledare vara för att de ska vilja vara hos just oss?

Egentligen är alla dessa frågor ganska oviktiga. För meningen med att vara kyrka är att vi tror på Jesus. Och det är också det som vi kan erbjuda. Vi kan erbjuda roliga aktiviteter och schysst häng precis som vilken fritidsgård som helst, men vi har också Jesus att komma med.

Vi har något större, djupare och mer innerligt än bara gött häng. Det innebär dock att det är det som måste dra i ungdomarna, annars kan de ju lika gärna gå någon annanstans. Plattformen för att kunna umgås med Jesus, att få prata med och om honom behöver alltså vara det som i grunden får ungdomarna att komma hit.

Detta är dock inte vart vi befinner oss idag, men det är verkligen något vi önskar skulle ske. Att ungdomar kommer hit för Jesus skull och inte för den halvtokiga leken vi kommer att leka. Leken blir bara en bonus. Till dess får vi fortsätta leka Gladiatorerna och be för att Jesus ska drabba dessa ungdomar, på iGod, i deras vardag, en vanlig fredagskväll på tonår eller när de ränner omkring på stan. Det är till Jesus vi får vända oss!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s